Sport

Sport

Met ‘Schiedam in Beweging’ wil de gemeente Schiedam meer gevarieerde woonmilieus bewerkstelligen, meer groene kwaliteit in de stad brengen en inzetten op sport, bewegen en gezondheid. Door transformaties van de bestaande sportparken en ontwikkeling van Park A4 zijn er dadelijk moderne, optimaal gebruikte en goed over de stad verspreide en bereikbare sportparken. De bouw van nieuwe accommodaties stimuleert sportverenigingen om een vernieuwingsslag te maken en daardoor beter op de toekomst voorbereid te zijn. Zij doen dit onder andere door fusie, maar ook door in te spelen op de nieuwe behoefte aan een enigszins andere opzet van de sportaccommodatie. Een clubhuis kan ook een sociaal-maatschappelijke functie vervullen. Door een scala aan mogelijkheden te bieden, wordt de sportparticipatie van de Schiedammers bevorderd.

Waar kun je bewegen?
Schiedam kent een bloeiend verenigingsleven en zeker wat de sport betreft. De vele verenigingen zorgen met hun vrijwilligers dat Schiedammers in vele sporten aan hun trekken kunnen komen. Het sportaanbod is te vinden op  www.sportgids.nl/schiedam. Deze website biedt een mooi overzicht van het sportaanbod, maar ook van alle (openbare) beweeg- en sportplekken in de stad.

Hockey Combinatie Schiedam

Hockey Combinatie Schiedam

Door verhuizing van enkele sportverenigingen naar Park A4 kan Sportpark Harga transformeren naar een modern, goed geoutilleerd sportcomplex. Samen met ‘Schiedam in Beweging’ zijn de hockeyclubs Asvion en Spirit al geruime tijd in overleg over een nieuw complex op Harga voor de nieuwe fusiehockeyclub. Dit nieuwe complex ligt tussen de rijksweg A4, de Hargalaan en de Olympiaweg. Het hockeycomplex heeft een hoofdentree vanaf de Olympiaweg en een tweede entree voor fietsers vanaf de Hargalaan. Hierdoor hoeven de spelers bij Spirit niet meer naar een veld over te steken vanaf het complex aan Harga-Noord.

Het nieuwe hockeycomplex omvat 6 velden waarvan 3 watervelden en een clubgebouw. De besturen van Asvion en Spirit en een bouwcommissie hebben daarvoor een plan van eisen opgesteld. Vooruitlopend op de mogelijke fusie en verhuizing hebben de hockeyclubs de jongensteams in seizoen 2015/2016 samengevoegd. Voor meer informatie: www.hcschiedam.nl

 

Ontwerpers clubgebouw: samenwerking architéma en thijsenverheijden.

 LQ ontmoetingsruimte zonder wandLQ trapLQ vv2Terras LQTribune LQTribune ZO LQ

Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen

Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen

Binnenkort worden de puntjes op de i gezet en kan ook de Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen zich hoofdgebruiker noemen van Sportpark A4. Er komen in het sportverzamelgebouw drie aparte danszalen die aan alle eisen voldoen.

“Na jarenlang met veel plezier op de Cornelis Houtmanstraat te hebben gedanst, is het nu echt tijd voor een nieuwe locatie waar we onze leerlingen een toekomst in een professionele dansomgeving kunnen bieden”, meldt de dansstudio op de eigen website: www.ballet-endansstudioschiedam.net.

Sportpark A4

Sportpark A4

Het Sportpark A4 omvat onder andere vier kunstgras voetbalvelden op het dak, een hoofd grasveld direct naast de accommodatie, twee handbalvelden op het dak, een sportverzamelgebouw met sporthal. Naast het hoofdvoetbalveld is ruimte gereserveerd voor andere sporten. Onder één van de luifels komt een indoor trainingsaccommodatie voor bijvoorbeeld cricket en/of honkbal. Voor de commerciële ruimtes in het sportverzamelgebouw heeft de gemeente afspraken gemaakt met de ballet- en dansstudio Schiedam.Vlakbij het nieuwe sportpark liggen de tennishal en tennisbanen van Kethelhaghe. Verder is er een trimpad.

Het sportverzamelgebouw bestaat uit een sporthal, kantines, kleedkamers en commerciële ruimtes. De kantines liggen op de eerste verdieping zodat bezoekers makkelijk naar de velden op het tunneldak kunnen lopen.

De velden bovenop het tunneldak worden omsloten door ‘ballenvangers’. Deze ballenvangers dienen als bescherming op de randen van de luifels en voorkomen ook dat er teveel wind op de velden komt.

De voetbalvereniging vv Kethel Spaland gaat vanaf seizoen 2016/2017 spelen op het Park A4, evenals de handbalvereniging Ventura. Door verhuizing van deze sportclubs komt in de stad ruimte vrij voor woningbouw. Voor de locaties Kethel en Ventura zijn reeds uitgewerkte plannen

Zowel door sporters als door omwonenden is meegewerkt aan de totstandkoming van de plannen. In de klankbordgroep Omwonenden, waarin Vlaardingers en Schiedammers zitting hebben, is sinds 2011 goed meegedacht over het ontwerp. Ook de klankbordgroep Kethel heeft adviezen uitgebracht over de woningbouwplannen voor Kethel. De diverse verslagen en adviezen zijn te raadplegen op de website van de gemeente Schiedam. http://www.schiedam.nl/schiedam.net?id=106752

De gemeente heeft met A4all, die ook de tunnel heeft aangelegd, een contract gesloten over de aanleg van het (sport)park. Onderaannemer Van Kessel Sport en Cultuurtechniek is inmiddels bezig met werkzaamheden aan het openbaar gebied en de velden. Onderaannemer Dura Vermeer bouwt het sportverzamelcomplex.

Vragen bouw Sportpark

Heeft u opmerkingen over de werkzaamheden tijdens de bouw van het sportpark? Dan kunt u terecht bij bouwer Van Kessel Sport en Cultuurtechniek  via e-mail: sportparkA4@kessel.nl

Heeft u opmerkingen over de werkzaamheden aan het sportverzamelgebouw?  Dan kunt u terecht bij de uitvoerder via e-mail: sportverzamelgebouwA4@duravermeer.nl.

Rijkswaterstaat

Met de opening van de A4 tussen Schiedam en Delft heeft Rijkswaterstaat het informatiecentrum aan de Woudweg gesloten. Voor werkzaamheden aan de weg kunt u voor meer informatie kijken op de website: www.vananaarbeter.nl .

De landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat is bereikbaar via 0800-8002 (gratis).